Varför måste vi försvara oss hela tiden?


Igår råkade jag ut för det igen och jag är SÅÅÅÅÅÅ trött på det!

Alltid, i alla situationer, med myndigheter, med företagarkollegor, med press, med alla ”vi som vet allt bäst” måste jag försvara den livsåskådning som jag delar med så många andra – New Age. Varför?

När jag säger att jag är egen företagare med ett 30-tal anställda brukar jag ligga ganska bra till. När jag sedan berättar att jag är bokförläggare… WOW – Då är jag högt uppe på respektskalan! Sedan bör jag stanna där, visserligen är jag ju kvinna, men det brukar uppvägas en hel del av BOKFÖRLÄGGARE och storleken på företaget. Men sedan fortsätter det… ”Vilken sorts böcker ger ni ut då?” Då svarar jag ju naturligtvis att det är så kallad New Agelitteratur och då kan man nästan höra hur det viner i luften när all respekt, alla positiva tankar och all tillit bara trillar ner och ersätts av något som jag nästan skulle vilja kalla – förakt!

Något som jag lärt mig och som jag tycker är en oerhört bra kunskap, det är att acceptera att andra tycker olika än en själv och att i det respektera andras åsikter. Det betyder verkligen inte att man måste dela deras åsikter, men att respektera deras åsikter som just deras åsikter. Detta är något – inte minst nu så här inför valet då de politiska åsikterna är väldigt laddade – som jag tycker är viktigt att mina barn lär sig. Att vi har en åsiktsfrihet och även en uttrycksfrihet här i Sverige och om den ska fungera fullt ut måste man kunna säga vad man tror och vad man tänker utan att bli dömd eller nervärderad.

Fram till på 1600-talet brände man häxor offentligt på bål här i Sverige. Det är inte tillåtet idag och alla vi som är lite insatt i historien vet hur idiotiskt det var.  Oftast var de som anklagades för att vara häxa i själva verket inte alls det. De som rapporterade in kvinnor som häxor, var faktiskt ofta barn, barn som inte var något som helst insatt i någonting, utan som bara visste att de själv skulle ligga väldigt bra till i samhällets och i myndigheternas ögon om de – vare sig det stämde eller ej – angav någon för att vara häxa.

Ibland testades häxorna – de kastades i vattnet och om de sjönk (och drunknade) så var de inte häxor – men vad hjälpte det då? Om de mot förmodan lyckades hålla sig kvar vid ytan, om de till exempel kunde simma… ja då var de häxor och togs upp för att då brännas på bål. Vem var då de här som blev anklagade för att vara häxor? Jo, starka, driftiga och kunniga kvinnor, ofta faktiskt barnmorskor.

Vad är skillnaden idag? Jovisst, vi blir inte fysiskt dödade, men att bli sedd ner på, nervärderas, idiotförklarad, att få en osynlig stämpel i pannan som dum, ointelligent, konstig och till och med ibland farlig… Vad är det?

Varför får myndighetspersoner göra så och vad kan vi göra åt saken?

Det första jag alltid måste förklara är att New Age är inte en religion… Det är helt religionsfritt och lämnar öppet för var och en att ha sina egna religösa åsikter. Eftersom ingen naturligtvis tror på det, blir nästa steg att berätta om att jag faktiskt också har en religion som jag också – med vissa förbehåll – anser mig vara en del av. Att New Age och religion är två helt vitt skilda saker det går alltid åhöraren helt förbi.

Sedan fortsätter det… Hur udda är jag? Kan jag verkligen se in i framtiden? Kan jag läsa av alla människor när jag ser dem? Sätter jag mig i ett mörkt rum med tända stearinljus, hoppande bord, försätter mig i trance och pratar med döingar? Naturligtvis är det jag gör med min tarotlek bara bluff! De skulle minsann också kunna ”fiska” fram tillräckligt med information från de som de pratar med för att sedan vända tillbaka det och på så sätt ”spå” människor. Och… att sedan ta betalt för det här!!! Nu är föraktet och nervärderandet öppet, uttalat och fyller hela rummet.   

Alla vet ju att rädslan är en av våra starkaste drivkrafter och tur är väl det i vissa krissituationer då till synes små och kraftlösa människor av ren skräck kan lyfta en hel bil och rädda sitt barn som kanske fastnat. Men varför väcker vi den skräcken hos omgivningen? Vad är det för mörka saker som de är så rädda för att vi ska se och lyfta fram i ljuset?

Då kommer vi till nästa fas i samtalet, övertygandet om att vi faktiskt inte läser av personer som inte uttryckligen ber om det. Hur ofta ser du en tandläkare som i hissen, i mataffären, på en fest ställer sig och undersöker folks tänder? Hur ofta kommer det fram en bilmekaniker till dig när du står på parkeringen vid mataffären, och börjar laga din bil? Jag har då aldrig varit med om det! Har du?

Varför kan de inte bara inse att när vi tar fram våra redskap, eller kopplar upp oss mot andevärlden och hjälper folk med det som de vill ha hjälp med – så arbetar vi! Det är vårt jobb! Visst, jag älskar mitt arbete, jag älskar att kunna hjälpa, men jag skulle verkligen inte lägga ner energi på någon som inte vill ha hjälp och som uttryckligen inte har bett mig om det.

Att vi sedan tar betalt… Vad är det för fel med det? Mina barn behöver också kläder, vi behöver också mat på bordet, jag betalar också hyra, bensin, SKATT och annat livsnödvändigt. Varför är det rätt av en tandläkare att ta 1 100:- för en undersökning på 10 minuter när det är fel av mig att ta betalt för min tid, min kunskap och mitt utövande?

Vi blir STÄNDIGT påhoppade, från alla håll och kanter och för det mesta låter jag det bara passera. Jag vet ju att det är påhopparens okunskap och rädsla som driver dem till deras agerande. men ibland blir det bara för mycket. Som nu… när jag bubblar av ilska för den respektlöshet som jag möter. För KRAVET att jag måste förklara, ge ut min privata och personliga åsikt om hur livet och döden är uppbyggt.

Det är ju ännu så länge faktiskt ingen som bevisligen vet! Varken jag eller någon annan, men var och en måste ha rätt att tro vad den vill!

4 reaktioner till “Varför måste vi försvara oss hela tiden?

 1. Helt underbart skrivet. Håller med Dej till 100 %. Vi måste lära oss respektera varandra trots att vi är olika i det mesta.

 2. Du har helt rätt i det du skriver.Det är för ledsamt att det alltid ska försvaras.Har själv råkat ut för förakt för att jag älskar att läsa new age böcker.Ibland rinner det av mig ,men ibland blir det för mycket som för dig.Respekt för andras åsikter har inte alla människor.Man ska bara tycka som dom annars är det fel på en.Stå på dig,skickar lite styrkekramar till dig

 3. Hej Susanne! Jag håller med dig totalt, håller även med Elisabet o M-A här ovan. Själv ligger jag lågt med vad jag sysslar med. Kallar det för att jag gått kurser i meditation fast det är utvecklingskurser i mediumskap o healing. Jag är själv inte förtjust alls i begreppet NewAge. Speciellt som att det blivit ett så’nt laddat ord och blivit rätt nersolkat ärligt talat. Jag vill hellre använda det svenska: nyandlighet och vill jag ha respekten i behåll säger jag att jag är starkt intresserad av esoterik. Med det sistnämnda ordet kommer jag undan med mycket, för de flesta tycks inte alls insatta i det. Kommer det upp misstänksamma funderingar på det så kan jag svara uppriktigt att det rör sig om mysticism som finns och funnits i alla religioner och livsåskådningar i alla tider. Och ddet handlar inte om mörka krafter, inte om nå’n satanism och näej, jag är ingen lättlurad typ. Jag beundrar alla som vågar vara sig själva och ibland gå mot strömmen eller gå i spetsen för den delen för ”icke rumsrena” tankebanor. En sådan är t ex doktor Robert Hahn som måste försvara sig mot en massiv aggressiv vetenskapsfalang. Mobbing sker öppet, t ex mot framgångsrika dr Susanna Ehdin som skrivit om den självläkande människan, ojojoj vad provokativt. ”Ta din penicillin som alla andra och håll käft” liksom. Stå på dig! Var stolt över vad du gör Susanne! Det stora erkännandet kommer en dag! kram

 4. Håll huvudet högt och ge inte upp!

  Det finns ett gammalt ordspråk ”tomma tunnor mullrar mest” och i mitt tycke så stämmer det bra in på alla dessa ”besserwisser a’la pennalist” som liksom bara måste höras och prata om allt. Kan ju vara det att de någonstans innerst inne känner av oron att förlora sin inkomst. Den är ju baserad på att fabricerad medicin, alltså inte naturmedicin, är det enda som fungerar och måste, naturligtvis, ordineras av just dom.

  Är själv upplärd av mina far- och morföräldrar som inte hade en aning om begreppet ”New Age”, utan deras kunskap kom från tidigare släktled. En sak som mormor lärde mig angående ersättning i pengar var ”hartta bor’de hartta å’ hartta bor’de he'”, eller ”hälften utav hälften och hälften av det”, men det vanligaste var att den/de som sökt och fått hjälp kom med något gott, typ fruktpaj, ett tag efteråt. De var alla av den åsikten ”hur ska man ta betalt för något man själv fått i gåva? Nu hör det till saken att de var jordbrukare och industriarbetare och alltså ”självförsörjande”.

  Själv så har jag slutat praktisera för några år sedan, av olika anledningar, men främst för att så många med så mycket blandad kunskap inom det spirituella kommit fram att jag kände det som onödigt att fortsätta.

  Ta nu inte det jag skrivit som kritik på ditt sätt att arbeta, eller så. Tvärtom, som jag skrev i början, håll huvudet högt och fortsätt ditt arbete.

  Ni behövs allihop, såde’så 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s