Cassandra och jag


Hej!

Idag tänkte jag berätta för er om hur det kom sig att vi ger ut så många böcker av Cassandra Eason, varför Cassandra har varit, är och alltid kommer att vara en sådan stor och viktig del av vårt bokförlag.

Snömagi i trädgården
Snömagi i trädgården

Jag kommer inte ihåg exakt vilket år det var, men det bör väl vara för cirka 15 år sedan som våra vägar korsades för första gången. Som så ofta förr i mitt liv hände det en märklig så kallad ”slump” som senare visar sig vara en viktig nyckel att ta med sig in i framtiden.

Vid den tiden hade jag företaget i Malmö, på Jörgen Ankersgatan. Vi hade en liten butikslokal där vi startade upp själva förlagsbiten i verksamheten. Jag hade gett ut några böcker av Ted Andrews från USA och jag hade precis beställt hem några böcker från England som vi funderade på att översätta och ge ut. En av de böckerna var skriven av just Cassandra Eason. Jag bestämde mig för att ge ut boken Magi & Ritualer och efter ett tag fanns den svenska versionen klar. 

Ungefär i samma veva hade jag bestämt att vi skulle medverka som utställare på en stor alternativmässa i Malmö och vi hade gjort gigantiska förberedelser. Jag hade beställt hem en stor laddning varor från Indien och Cassandras nya bok var på gång. Bara en vecka innan mässan skulle gå av stapeln får vi plötsligt besked om att mässan blivit inställd. Katastrofen var så gott som ett faktum… Hur skulle jag lösa det här? Betydligt mer varor än jag hade plats och råd till och ingen snabb direktförsäljning… Problemväggen framför mig kändes oändligt hög.

Just då hade jag lyssnat på några vägleda meditaioner av Helena Montelius om hur man skulle lösa till synes omöjliga situationer. Där förklarade hon att när man står där intill väggen så ser det ut som ett totalstopp och det finns ingen möjlighet att ta sig förbi hindret. Då skulle man i meditationen tänka sig att man tog det hela baklänges, man valde ut vad resultatet skulle bli när allt hade löst sig och sedan tänkte man ut, det vill säga skapade vägen därifrån och till den platsen där man fastnat framför hindret. Nu blev det genast lättare… Vad ville jag att resultatet skulle bli? En stor mässa! Okej… hur ordnar man det då? Man arrangerar en egen mässa så klart… Sagt och gjort… Så föddes Place of Miracles – vår idag stora och välkända alternativmässa! Det var ingen liten sak jag halkade in på där… Men… jag klarade det! Till mässan behövdes ju någon stor publikdragande person… och var skulle jag hitta någon, som inte skulle ha gigantiska summor och som framförallt skulle kunna ställa upp och vara obokad på så kort varsel.

Varför inte testa med Cassandra Eason tänkte jag och letade upp hennes kontaktuppgifter i England. Jag ringde upp henne, berättade vem jag var och vad det handlade om och döm om min förvåning när Cassandra svarade: ”Javisst, jag kommer!” Efteråt förstod vare sig jag eller Cassandra hur det kunde vara så enkelt… Cassandra är uppbokad i åratal framöver och jag lyckas parera in hennes enda lediga tid. Cassandra å andra sidan är väldigt svårflörtad och brukar generellt tacka nej till de flesta arrangemang och hon fann sig själv lika förvånad över att ha svarat ja. Men nu var vi på väg att skapa historia!

Cassandra kom till Sverige och till mässan som blev en stor succé, tidningarna skrev massor om oss och vi bestämde oss på plats att köra en mässa till igen om ett år. Vi bokade datum som passade Cassandra och sedan gick allt som på räls. Åren gick, det blev fler mässor och efter hand så blev vår kontakt mycket tätare och det var inte längre en arbetsrelation utan det blev väldigt mycket vänskap.

Varje gång Cassandra var i Sverige åkte vi runt och tittade på allt vi kunde komma på att visa. Det blev Malmö Museum, med sin läskiga men faktafyllda utställning om häxjakten i Sverige, det blev Ale stenar, Glimmingehus, Kulturen i Lund och en massa andra ställen. Vi lärde Cassandra vad smörgåstårta var och vänskapen växte sig bara starkare.

Cassandra med familjen på Kolmården
Cassandra med familjen på Kolmården

Den stora vändpunkten kom när jag och min då 12-åriga son flyttade från Skåne till ett hus mitt ute i skogen i trakten av Linköping. Vi skulle arrangera två stora mässor, en i Malmö och en i Stockholm och i samma veva arrangerade vi några kurser med Cassandra i Linköping. Cassandra reste fram och tillbaka mellan England och Sverige och för att hålla kostnaderna nere skippade vi hotellboendet för Cassandra och hon bodde istället hemma hos oss, först i husvagnen sedan inne i gästrummet.

Det blev lååååååånga intensiva Sverigebesök för Cassandra. Det var inte bara kurser och mässor utan där emellan hade Cassandra och jag nästan dygnetruntlånga samtal. Vi satt uppe hela nätterna och pratade… Hon visade/lärde mig en otrolig mängd saker under den tiden. Hon lärde mig hur man ser saker i kristallkulor, hur man utför magi, reser tillbaka i tiden. Vi såg och pratade med andarna som bodde i huset, vi övade psykometri och vi arbetade med kristaller, djurkommunikation, änglar, rökelse och healing. Det var nog inte något ämne som vi inte pratade om, provade och tränade på.

Förvånad björn
Kolmården

Under den tiden var mina tre minsta barn väldigt små… Tvillingflickorna föddes några månader efter de två mässorna sedan kom Lucas 14 månader senare. Jag skötte företaget och tre hemmavarande blöjbarn samtidigt… Man blir väldigt kreativ av att hitta lösningar när allt ter sig omöjligt… Detta gjorde att Cassandras och mina möten ibland förvandlades till kaostillvaro där vi båda gav allt för att fixa situationen. Under hela tiden utvecklades jag enormt i min andlighet och av någon anledning så fanns det alltid något naturväsen, eller ande som spelade oss små spratt – precis som om att de skulle påminna oss om att de fanns…

Jag (och Cassandra) glömmer aldrig när vi satt i bilen på väg hem sent en natt efter en mässa. Vi hade hämtat de sovande barnen och de satt nu i bilstolarna och var allt annat än glada. Det var cirka 3 mil hem och det snöade och var glashalt ute. Så länge barnen hade napparna i munnen var de tysta, men av någon anledning så turades de om att tappa nappen och starta skriksymfonin. Jag var en mästare på att under tiden jag körde, sträcka ut armen så att den blev 3 meter lång och hitta nappen på de mest omöjliga ställen och få in den i munnen på barnen utan att vända blicken från vägen. Men den här gången gick jag bet… Nappen var försvunnen. Skriket var outhärdligt och jag stannade bilen och gick bak för att leta upp nappen. Men det var resultatlöst… nappen var och förblev borta. Nu hade vi 25 kilometer kvar i snigelfart med skrik framför oss. Cassandra och jag hoppade in i bilen igen, tittade på varandra och sa samtidigt: ”Come on, sing!” Tidigare på dagen hade vi pratat om filmen Sound of Music och hur mycket vi båda gillade den och resten av resan sjöng jag och Cassandra varenda sång från filmen. Vi sjöng så det ekade i bilen och varje gång sången tog slut vaknade något barn till och grät och så sjöng vi igen. 

Frukost innan mässan
Frukost innan mässan

Cassandra blev lite av en extramamma åt barnen när hon var hos oss, Cassandra har ju själv fem barn och det är nog inte så många som orkar med tre vildingar samtidigt, men när Cassandra bodde hos oss blev hon inkastad i vår vardag och vi varvade vardagen med arbete, träning och nattsamtal när alla andra somnat. I all den här röran i all tröttheten så var vi ändå otroligt kreativa, vi planerade kurser, böcker, turnéer och vårt samarbete bara växte.

Från början köpte vi in böcker som Cassandra skrivit för andra förlag i England och USA, men efter ett tag började Cassandra skriva böcker direkt för oss. Den utländska marknaden och den svenska marknaden var inte speciellt lika och efterhand som Cassandra lärde sig mer om Sverige och de svenska bokläsarna och kursdeltagarna så blev också de böckerna hon skrev åt oss, mer direkt anpassade efter den svenska marknaden.

I samband med att vi gjorde de här böckerna gjorde vi egna bokutgivningsavtal som vi satt en sen natt och signerade i stearinljusens sken.  Eftersom klockan som vanligt blev på tok för sent så lämnade vi kvar avtalen på bordet och dagen därpå – eller rättare sagt efter ett par timmars sömn – när vi träffades för att äta frukost så sitter den ena flickan, Tuva, som då var två år och ritar med en bläckpenna på våra avtal. När vi tar upp avtalen och tittar på dem kan vi inte hålla oss för skratt… Tuva har med stor precision ritat ett tjockt streck över varenda summa som vi skrivit dit. Hon hade inte ritat någon annanstans på något papper, utan det var bara alla siffror, även de som var skrivna med bokstäver, som hon strukit över. Sedan hade Tuva satt en liten trekantig krummelur i varje hörn på alla papper.

Vi har fortfarande kvar de här avtalen och en dag ska vi visa Tuva hur hon redan som tvååring gav sig in i diskussionen vad det gällde summorna i våra avtal genom att stryka över dem som om de inte var godkända.

Cassandra och mamma
Cassandra och mamma

2006 när vi flyttade till Rejmyre så blev samarbetet ännu mer intensivt när Cassandra flyttade in i en av husets lägenheter. Huset som vi då flyttade till och som vi fortfarande bor i, har en stor förstavåning där företaget huserar, en jättelägenhet på andra våningen där vi bor och på tredje våningen är det tre lägenheter. I en av dessa lägenheter bodde Cassandra när hon var i Sverige, ibland blev det månader och ibland blev det veckor och även här fortsatte vårt dygnet-runt-samarbete.

Julbord
Cassandra och jag på julfest med personalstyrkan

Vi gjorde böcker, planerade, gjorde mässor, kurser och planerade framtiden. För cirka ett år sedan blev Cassandra mormor åt sin lilla Freya och efter det fick vi omforma tillvaron. Cassandra behövdes i England och Sverigebesöken har blivit lite mer sällan, men vi fortsätter att planera framåt tillsammans. Under mer än 10 år har det inte gått en dag utan en massa e-mail som korsat genom våra datorer och under hela tiden har det slagit oss båda med häpnad, hur våra liv, så totalt olika från varandra, har följt varandra med totalt osannolika likheter. Vi har följt varandra genom eld och vatten, i nedgång och i uppgång, genom glädje och sorg, men vi har alltid funnits där för varandra och det kommer vi alltid att vara…
Susanne

4 reaktioner till “Cassandra och jag

 1. Hej Susanne, underbart att läsa dina brev. Har även läst och köpt några böcker av Cassandra också/ Varma hälsningar Marie-Anne

 2. Hej Sus!
  Under den här tiden träffades även du och jag och dina underbara ungar. Efter fem minuter kändes det som vi känt varandra hur länge som helst. Vilket möte…med utbyte av erfarenhet och gemensam tro på att ingenting är omöjligt. Du har lärt mig så mycket som jag alltid bär med mig.Första mötet med Cassandra var som att komma in i en varm famn. Minns du när ni kom för att hämta barnen efter en mässa? Ni stannade på fika….Julia(min äldsta dotter då 12 år) och Cassandra försvann in i vardagsrummet. De satt på en rund röd matta och Cassandra gav henne ett Tigerägg-en sten som skulle hjälpa Julia när hon ”pratade” med djur. När ni hade åkt hem (en myckt snöig och hal kväll som du beskriver) stannade en ”hel hög” med andar kvar. Vi kunde inte sova för att de pratade i munnen på varandra hela natten. Dagen efter fick du hjälpa oss att stänga av över telefon 😀 Komiskt i efterhand…

  Saknar…Kram Sofie

  1. Tack Sofie!
   Visst kommer jag ihåg… Jag har ofta funderat på hur det gick med Julia sen… Det hade verkligen varit kul att träffas igen!! Jag saknar också…
   Sus

 3. hej.Vad kul att läsa din blogg och att du delar med dig av små berättelser oxå om Hur cassandra kom in i ditt liv.
  minns när jag träffade dig första gången även Cassandra vilka möten och här är jag idag stolt över att vara en i erat gäng.vem kunde ana detta då?Jag skulle inte trott på de inte då..Men de är skoj,är glad för chansen.
  Tack för du delar med dig av din vardag.
  Läser o följer era bloggar ofta.
  tänkte titta in någon gång fram över hos er i butiken och berätta lite om ert hus vad jag fått höra.
  Vill tacka en en gång för hur trevligt de var på kursen.hoppas att ni ej ångrat er med diplomet?! ;D fnissar lite.
  ljus allt gott till er vänligen mia susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s